METAMORΦOSIS

Οι Δελφοί διεκδικούν τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, με απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής συγκυρίας για τη χώρα και για την Ευρώπη.
Πιστεύουμε βαθιά ότι η πνευματικότητα των Δελφών, ο πανάρχαιος οικουμενικός συμβολισμός τους, αλλά και το σύγχρονο όραμα της Δελφικής Ιδέας του Σικελιανού, μπορούν να γονιμοποιήσουν τους σημερινούς διαλόγους του Πνεύματος.
Οι τέχνες και ο πολιτισμός, ως εκφραστές και διαβιβαστές των βαθύτερων ανθρώπινων αναζητήσεων, αλλά και των κοινωνικών ζυμώσεων, μπορούν να βρουν στο χώρο των Δελφών έναν ασφαλή λιμένα βαθιάς ενδοσκόπησης και νηφάλιας επανεξέτασης των βασικών αρχών και αξιών, αλλά και ταυτόχρονα έναν χώρο με τεράστιο ενεργειακό δυναμικό, παλαιότερο και νεώτερο, ένα πεδίο με μοναδική ιστορική φόρτιση, αληθινό χωνευτήρι ιδεών στα χρόνια της αρχαιότητας και σημερινή κιβωτό του εθνικού μας πολιτισμού και των βάσεων του δυτικού πολιτισμού.
Ως Έλληνες δεν πρέπει να διστάσουμε να αναμετρηθούμε με τις παθογένειές μας, που στη βάση τους είναι πολιτισμικές και αντανακλούν στη σημερινή κοινωνική μας πραγματικότητα. Αυτό απαιτεί μια εκτεταμένη φιλοσοφική και πνευματική αναζήτηση πίσω στις ρίζες μας, αλλά και μπροστά στην πρωτοπορία του σύγχρονου πνεύματος. Να αναρωτηθούμε και να διαλεχθούμε για τις δυνατότητες της σημερινής δημοκρατίας, για την εμφανή πλέον αντιμαχία των γενεών, για την κοινωνία της εντατικοποίησης, για την ύπαρξη των παράλληλων κόσμων στο παγκοσμιοποιημένο μας σύστημα, που όταν δεν συνδιαλέγονται και δεν αλληλοκατανοούνται, τότε συγκρούονται, για τη σημερινή σχέση ανθρώπου και φύσης μετά από δεκαετίες προβληματισμού πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο, για το νέο ρόλο που πρέπει να αναθέσει η Ευρώπη στον εαυτό της μέσα στην στημένη πλέον συγκρουσιακά παγκόσμια σκακιέρα, για το ρόλο που οφείλει να αναλάβει η Ελλάδα ως πανάρχαιο και έμπειρο σταυροδρόμι των πολιτισμών και των λαών.
Ο διάλογος αυτός των τεχνών με το σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στην Ευρώπη και στον Κόσμο, μπορεί να βρει ένα καρπερό χωράφι στη γη των Δελφών.
Οι Δελφοί και η Ελλάδα δεν έχουν πλέον λόγους, ούτε δυνατότητες να προσανατολίζονται σε φαντασμαγορικές διοργανώσεις ή σε πανάκριβα κατασκευαστικά προγράμματα. Δε ζητούν οι Δελφοί την ανταμοιβή και την επικέντρωση του παγκόσμιου και πανευρωπαϊκού κοινού, για να ικανοποιήσουν την άσβεστη αναπτυξιακή δίψα των σύγχρονων οικονομιών, με τη συνηθισμένη τους προσέγγιση.
Διεκδικούν απλά το ρόλο που έταξαν γι’ αυτούς η αρχαία τους Ιστορία, αλλά και το σύγχρονο όραμα μεγάλων προσωπικοτήτων της χώρας μας, όπως ο Άγγελος Σικελιανός από τον πνευματικό κόσμο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από τον πολιτικό κόσμο. Το ίδιο όραμα που μοιράστηκαν μαζί τους προσωπικότητες απ’ όλον τον πλανήτη.
Στο δικό μας σκεπτικό η υποψηφιότητα των Δελφών είναι κατ’ εξοχήν μια ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα να αρθρώσει σύγχρονο ουσιαστικό λόγο με πανευρωπαϊκό αντίκτυπο και να δημιουργήσει κραταιούς θεσμούς, που θα αναδιατάξουν την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή πρωτοπορία του Πνεύματος.
Η ίδρυση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών ήδη από τη δεκαετία του 1970 υπήρξε στην πραγματικότητα μια πρόωρη σύλληψη της έννοιας της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η πολιτική ενόραση των μεγάλων οραματιστών μπορεί σήμερα να δικαιωθεί και να αποδώσει. Για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.